2008. november 22., szombat

o'bama

O'Leary, O'Reilly, O'Hare and O'Hara
There's no one as Irish as Barack O'Bama
From the old blarney stone to the great hill of Tara
There's no one as Irish as Barack O'Bama

Korcsmákban giniszt lóbálva gajdolják az írek, hogy Obama közülük való. Mi tudjuk az ami Barack, az csak kecskeméti lehet.



Úgy tűnik a világ nagyobbik fele üdvözli az amerikai elnökválasztás eredményét. Nem így az amerikába szakadt magyarok egy része (már ameddig az ismeretségi köröm terjed) . Közzé teszek egy levelet (az ékezeteket nem pótoltam) ezt a tényt igazolandó.

Barataim!

Churchill mondta hogy "Aki 30 alatt nem liberalis gondolkodasu annak nincsen szive... es aki 30 felett nem konzervative annak nincs esze". Valahogy ez jatszodott le itt Amerikaban a legujabb, es nyugodtan mondhatjuk, tortenelmi jelentosegu elnokvalasztas alatt. Persze ennel sokkal tobb is belejatszott a vegeredmenybe.

Eddig teljesen elkepzelhetetlen lett volna hogy olyan ember nyerjen aki egesz eleteben soha nem volt semmilyen vezetosegi pozicioban es aki raadasul egy szelsoseges politikai iranyvonalat kepvisel. Hogy most megis megtortent annak tobb magyarazata is van. Nezzuk a kozrejatszo okokat:

1) Az utobbi idok legnepszerutlenebb elnoke van hatalmon es a szavazok joresze ellene es nem az Obamara szavazott. (Tovabbra is allitom hogy a Busht — habar en ellene szavaztam — itt is es a nagyvilagban is mestersegesen es szenvedelyesen sokkal rosszabbnak tuntetik fel mint amilyen. A tortenelem realisabban fogja megitelni).

2) Az elmult 28 evbol 20-ban a republikanusok voltak uralmon es az emberek valtozast akartak (meg lehet erteni).

3) Az egyetemeken a professzorok demokrata-republikanus megoszlasa korulbelul 9 az 1-hez. A sajtoban 8.5 a 1.5-hez, es az orszagban kb. 15%-al tobb a demokrata mint a republikanus. A szenatusban es a kongresszusban is tobb a demokrata es az ugyvedek nagyresze is a demokrata partot tamogatja. Ez utobbinak az az oka hogy a demokratak mindig tobb teret adtak az ugyvedi munkanak, mig a republikanusok inkabb csokkenteni akarjak a perek szamat.

4) A gazdasagi helyzet az elmult 80 ev alatt az eddigi legrosszabbra fordult. Ebbol is vezetosegi valtozassal remeltek az emberek kimaszni (az Obama otlete, miszerint osszuk el a meglevo javakat, nekem sokkal kevesbe szimpatikus mint a McCain-e, aki inkabb fejleszteni szeretne a gazdasagot es lehetosegeket teremteni mindenki szamara hogy elorelephessen).

5) A kor is komoly szerepet jatszott. Az Obama 47, a McCain 72 eves. (habar a McCain korat a hihetetlen munkabirasabol lehetetlen lenne megmondani).

6) Hatalmas nepszerusege ellenere (az orszag legnepszerubb kormanyzoja), a Sarah Palin alelnokjeloltseget, kulonosen a baloldal, nagyon nem szerette. Ez foleg a konzervativ gondolkodasa es abortuszellenessege miatt volt).

7) Es vegul, de talan elsonek is mondhattam volna: az etnikai hovatartozas. Utazasaim alatt sokszor hallottam kulfoldon azt a velemenyt hogy Amerika rasszista es soha nem lehet fekete elnoke. En ebben sohasem hittem, sot, szerintem mar legalabb 15 eve keszen volt az orszag barmilyen etnikumu elnokre, csupan a megfelelo kepessegure kellett varni. Ugy nez ki hogy egy olyan pontra ertunk ahol az emberek tobbsegenek az Obama tortenelemformalo megvalasztasa fontosabb volt mint az eddig demonstralt kepessegei.

Ha mindezt osszevetjuk, ertheto hogy az Obama nyert. Innen mar csak abban remenykedhetunk hogy felno a feladatahoz es a szelsobalrol a kozep fele mozdul hogy ne csak egy ideologia, hanem egy egesz orszag elnoke lehessen.

A McCain — az orszag, a demokratak, es Obama altal is — elismert nagyszeru, egyenes, johumoru, ember aki az eletet az orszaganak szentelte, es aki annak ellenere hogy a republikanus part tagja, teljesen fuggetlen gondolkodasu (meg a sajat partjaval is meg kellett kuzdenie mert nem tartottak "elegge" republikanusnak). Attol tartok hogy eljon az ido amikor az orszag megbanja majd hogy nem ot valasztotta, de a kora miatt sajnos mar tul keso lesz.

C'est la vie... Az elet megy tovabb. En csak remelni tudom hogy az elso fekete elnok jol ki tudja majd hasznalni a helyzeti elonyet. A teny hogy tulajdonkeppen nem is fekete hanem keverek (50% feher es 50% fekete) es hogy a feher anyja es feher nagyszulei neveltek, talan segit a meg itt-ott meglevo faji elzarkozasokat es korlatozottsagokat tovabb csokkenteni es talan teljesen fel is szamolni. Az biztos hogy ez egy uj fejezet nemcsak Amerika hanem a vilag tertenelmeben, es biztos vagyok benne hogy az USA-rol alkotott altalanos velemenyre is pozitiv hatassal lesz. Ha sajnalom is hogy a McCain nem lehetett elnok, az hogy az Obama elnoksegeben vannak beepitett, potencialisan a vilagra is hato pozitiv lehetosegek, remennyel kell hogy eltoltsenek.

Magam részéről nincs hozzáfűzni valóm.

Nincsenek megjegyzések: