2011. február 21., hétfő

-K-

Tibi bácsi 90 éves. Két évvel ezelőtti születésnapi köszöntőjén szomorúan tapasztaltam, hogy a kollégái közül egy sem volt jelen rajtam kívül most meg "flashmob"-ot szerveznek, ami a másik véglet. A nyolcvannyolcadikon rögzítettem beszélgetésünk egy részét. Én ezzel köszöntöm.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Drága jó Joe mester,

a blogodba írt (miért oda?) hozzászólásodhoz annyit fűznék, hogy a flashmob egyrészt ún. "kiegészítő logisztikai rekvizitje" a szervezésnek, amennyiben talán ez is hozzájárul ahhoz, hogy valamennyien azért legyünk... Az ilyen rendezvényeken ui. a résztvevők száma jónéhány - nagyrészt előre nem látható - tényező kölcsönhatásának függvénye, így nem tervezhető pontosan.

Másrészt: "az öreg" nem csak a szakmáé. Rengeteg "egyszerű újságolvasó" (nagyrészt ötven-hatvan fölöttiek) szereti a munkáit; és sok öreg újságíró, művész, író, meg mindenféle "fontos embör" őt magát is... - olyan ismerősök, barátok, volt kollégák, akik másképp nem lennének elérhetők. Így is csak remélhetünk...

Szóval a nehezményezett "flashmob" csak eszköz; maga a szó is csak egy internetes változata a véres kardnak, körlevélnek, felhívásnak vagy meghívónak, ráadásul a Facebookon terjesztett -K-90 felhívásnak csupán a címe "flashmob". Az alatta olvasható tartalom közvetve olyan emberi, szakmai, sőt: céhes értékekre utal, amelyek mára "kimentek a divatból".

Az általad említett korábbi, érdektelenségbe fulladt szülinapok tanulságait is figyelembe véve - ezeket kik szervezték? - ezúttal szeretnénk valami olyasmit villantani, ami az "öreg" nagyságához mért, és persze a karikatúrához is... (nem akarunk vérkomoly, intézményesült ünnepet, inkább valami kis "karnevált"); - szeretnénk, ha mindazok, akik szeretik az öreget, vagy a rajzait, elmondhatnák neki - amíg lehet...

De ha jobban tudod az utat az érdektelenség Szküllája és a flashmob Karübdisze között (hogy lehet ilyen hülyeséget írni?), akkor szervezd te az öreg kilencvenötödik szülinapját, sőt: a századikat is. Reméljük, hogy vállalod a szervezést. Még inkább, hogy lesz mit..., most viszont ez van.

Szia: stalker