2008. július 30., szerda

cikk

Az alábbi cikket most találtam, pedig már hét éve íródott.

Satíroz, torzít, illeszt, biggyeszt

Népszabadság • Trencsényi Zoltán • 2001. június 14.

Nyolc évvel ezelőtt a Tokió melletti Omiya Cityben gyűlt össze a világ legjobb karikaturistáinak egy csoportja. Közöttük volt a magyar Békési Joe is, ő is részt vett annak a hatalmas, közös alkotásnak az elkészítésében, amely ma már a helyi Manga Múzeum egyik látványossága. Mesélik: amíg a többi karikaturista egy hatalmas falfelületen dolgozott, Békési a hasán kúszva-mászva, a kollégák lecsöpögő festékpacáiból egy papír zsebkendő segítségével saját karikatúráját festette.

A leghitelesebb alulnézet.

A selejt bosszúja.

A mások számára értéktelen maradék fölcsipegetése.

Egyszerűbben: a figyelem.

Különben pedig ilyen ez a műfaj: figyelmet követelő, apróságokra érzékeny, a mindennapokat alulról figyelő, udvaribolondos, pacázós, röhögős, kedves. És Békési mester pontosan tudja ezt. Pedig nem is sejtette, hogy egyszer megismeri ezt a világot.

Volt díszítőszobrász, sertepertélt épületek homlokzatain, dolgozott a filmgyárban, sárkányfejet meg többméteres szappantartót mintázott a Hahó Öcsihez, volt aztán szamizdatnyomdász, lett végül karikaturista. Ludas Matyi, Mai Nap, Hócipő, Népszava, később külföldi sikerek. Dolgozott Bécsben, Grazban, Frankfurtban, Japánban és az Egyesült Államokban. Megismerte és megszerette a számítógépet, amellyel aztán - elsőként idehaza - fejet torzított, jellemet domborított. Ma elismert karikaturista, grafikus, szobrász és a MUOSZ karikatúra-szakosztályának elnöke.

Csinos karrier - mondhatnánk, csakhogy Békési mester számára sohasem az elismertség lépcsőfokai adták a mércét, hanem a sziporkázó ötletek. Azok, amelyekből a Tátra utcai Kávészünet nevű kávézóban július ötödikéig nyitva tartó kiállításán is láthatunk jó néhányat.

Békési Joe ezúttal sem csinál mást: hasra veti magát (nem bánja, ha megmosolyogják), és a mindennapokban ottfelejtett, lényegtelennek tetsző apróságokat összegyűjtve satíroz, torzít, illeszt és biggyeszt. Mi pedig a tárlatot látva kissé óvatosabbak leszünk, és jobban ügyelünk arra, hogy ne hagyjunk pacákat magunk után.

Így kell cikket írni egy önéletrajzból. Gratulálok Trencsényi mester.

Nincsenek megjegyzések: