2011. október 14., péntek

julija


A kievi bíróság 7 évre itélte a volt miniszterelnököt, Julija Timosenko-t. Európa megdöbbent és tiltakozik. Ukrajna ezzel a régi sztálini időket idéző koncepciós perrel még jobban eltávolodott Európától, a demokráciától.
Orosz szakértők véleménye szerint egyértelműen politikai ítéletről van szó.
"E logika alapján elvileg akármelyik miniszterelnököt, bármilyen elnököt börtönbe lehetne ültetni, hiszen minden egyes állam- és kormányfő száz vagy akár több ezer ehhez hasonló dokumentumot és rendeletet ír alá munkája során. Ha Timosenkónek abban az időben, amikor aláírta a szerződéseket, megvolt ehhez minden hatalma, akkor a döntése nem kérdőjelezhető meg, hiszen ő egy demokratikusan, törvényesen megválasztott, legitim miniszterelnök volt” - mondta Vlagyimir Rizskov orosz politikus.
Timosenko néma csöndben hallgatta végig az ítéletet, majd elmondta, hogy nem ért egyet a döntéssel, és a strasbourgi emberjogi bíróságra fog fellebezni
"Nem értek egyet ezzel az ítélettel” - idézte Timosenkót a RIA orosz hírügynökség. - „A saját bírósági rendszerünkben már semmi reményünk nem maradt”.

Csak bízhatunk benne, hogy az "ukrán model" nem terjed át kelet európa más térségeire is, mert akkor már csak a vasfüggöny hiányzik.

Nincsenek megjegyzések: